Dear diary, on ollut vähän kiireitä, sori. Enempää en selittele, mutta mieli on tehnyt blogata, aika ei vaan ole riittänyt. Ruokaa on tullut tehtyä, mutta aina on ollut joku muu teema, kuin kolmella kympillä kahdelle. Enivei, kunnianhimoinen kerran viikkoon on unohtunut jo kauan sitten, ehkä parempi mennä oman fiiliksen ja tahdin mukaan.
Useamman kerran olen tainnut mainita,
ettei kahdelle ole mitenkään kovin kustannustehokasta tehdä
safkaa, koska raaka-aineita on hankala saada riittävän pienissä
seteissä. Alusta saakka on mielen sopukoissa pyörinyt ajatus
vierailijoista, joille tarjota sapuskaa. Kolmella kympillä kolmelle,
ainoa miinuspuoli hommassa on pienempi viiniannos per henkilö.
Oikeastaan aika iso miinus, pitänee kehitellä tähän joku
patenttiratkaisu. Edellisestä fiksuimmat sherlockit osaavat
päätellä, että tällä kertaa mukaan on kutsuttu blogin
ensimmäinen vieras. Bloggaus elää lukijoistaan, kaikkea muuta voi
selitellä, mutta niin se vain on. Tästä syystä päätän palkita
Kohtuudella kulinaristin ensimmäisen virallisen seuraajan, miehen
joka tutustutti meikän yhteen parhaaseen kokkiohjelmaan, Bassoradion
UTR:an, eli Ukki tekee ruokaa. Kannattaa googlata.
Räsäsen Esa-Pekan kanssa hitsauduimme
yhteen jokunen vuosi sitten, siitä saakka meno on ollut aina
rauhallisen vallatonta. Homma huipentui kesällä frisbeegolfin
parissa, kun muodostimme Etelä-Karjalan taageimman frisbeegolf
tagteamin ja samalla ehkä maailman ainoan parigolfparin, jolla on
oma jingle. Tuopipin tiimii, vitun kovaa riimii. Yksi monista
haaveistani aina on ollut olla rock- tai rapstara, harmikseni olen
vain melko lahjaton soittamaan tai laulamaan. Teini-iän kaverit
saattavat muistaa kolmisormipunk -viritykseni. Naapureiden onneksi
innostus siihen hommaan loppui aika nopeasti. Tuo E-P:n kanssa
kehittetty jingle onkin ehkä musikaalisesti parasta, mitä olen
tuottanut – ja se ei ole paljon. Koitan lohduttaa itseäni sillä,
että jinglet ovat ihan täysin oma taiteenlajinsa ja olihan homma
niin siististi cool.
E-P on mies, joka arvostaa Suomen
luontoa ja suomalaisia raaka-aineita. Päätän koittaa vetää
sesonkiin sopivan rehdin aterian, ilman suurempia kikkailuja.
Hirvestyskausi on ollut jo jokusen viikon päällä, joten jospa
sitä. Hirvestä settii, taagii shittii. Toimii varmasti. Alkuun
voisi koittaa saada hallista pienen setin Saimaan taimenta. Sieniä,
puolukoita, juureksia. Homman ydin alkaa muodostua. Olemme sopineet
jo yhden päivän bloggailuillaksi, mutta homma peruuntuu, kun
konkreettisesti paskannan verta. Lopulta uusi päivä koittaa ja
tietysti perinteisesti olen jättänyt kaiken viimeiselle päivälle.
Ruokatunnilla nykäisen itseni hallille. Hirveä on, vaikka mitä
osaa. Olen kustannussyistä päättänyt duunata Stroganoffia,
hemmetin hyvää ja lihan ei tarvise olla ihan sitä parasta osaa.
Päädyn palapaistiin, parisataa grammaa kiitos. Hallissa
kalapuolelle. Taimenta ei ole, mutta Saimaan lohta on. 150 grammaa
riittäisi, mutta päätän ottaa koko kolmensadan gramman fileen,
puolet graavaan viikonlopuksi herkuttelua varten. En vain kehtaa
pyytää myyjää silpomaan kaunista fileetä piloille minun takiani.
Chippailen ulos torille, palsternakka, jokunen peruna, nippu
persiljaa, rasia puolukkaa ja litra suppiksia. Puolukoita ja
suppilovahveroita olisi tämän syksyn satoa kotona itsekerättynä
pakkasessa, mutta päätän tarjota tuoreita raaka-aineita. Ulkona
kuluu vajaa kymppi, hallin sisällä reilu, jos puolittaa lohifileen
hinnan. Oikeastaan kaikki on jo kasassa, lähes kaikki muu löytyy
kaapista.
Kotiin, kala suolaan ja sokeriin ja
takaisin ulkomaailmaan. Alkoon mennään taas täysin soitellen
sotaan. Mielessä olisi yksi hyvä chileläinen Pinot Noir, pulloa
napatessa kyytiin tajuan kuitenkin, että blogin edellinen viini oli
jo Chilestä ja Pinot Noir. Semipaniikki. Ei varasuunnitelmia.
Käännyn ympäri ja päädyn Australiaan. Silmiin osuu Cabernet
Sauvignon, joka soittaa etäisesti kelloja. Nappaan sen mukaan. Tasan
kympin. Kaupasta nappaan purkin kermaa ja rasian Philadelphia
-juustoa.
Takaisin himaan kerkeän hieman puoli
seitsemän jälkeen. E-P:n kanssa olemme sopineet treffit kasiksi.
Aloitan jälkiruoan kylmästä osasta ja siirryn sen jälkeen
alkuruoan majoon. Ei terve mikä sana. Majoneesiin. Ilmoitan E-P:lle,
että saa saapua etukäteen, jos huvittaa. Vastaukseksi saan
kysymyksen valkoisesta tai punaisesta making of -nesteestä.
Hemmetti, E-P on ratkaisijamiehiä. Jatkossa tulen pyytämään aina
mahdollisilta vierailta yhden pullon viiniä tuliaiseksi ja
nautittavaksi ennen settiä. E-P saapuu paikalle ja lyö lekan
argentiinalaista Malbecia käteen. Norton on hyvää kamaa. Vaihdamme
parin viime viikon kuulumiset tarkemmin samalla kun vedän pääruoan
raaka-aineet kasaan. Toki olemme nähneet ohimennen tänäkin
aikana, muttei kumpikaan ole kerennyt kysymään sitä ratkaisevaa
”miten menee” -kysymystä. Nälkä alkaa hiipiä takavasemmalta,
joten päätän vetäistä alkuruoan stagelle. Lohta ja
sitruunamajoneesia. Kursailematonta ja yksinkertaista, mutta niin
hyvää. Lohi on ollut jokusen tunnin suolasssa ja sokerissa.
fileeveitsellä pala irti ja toholla päältä käristys. Kait
tällekin on joku helvetin hieno termi. Jos asia jäi vaivaamaan,
niin kysykää äidin pieniltä masterchefeiltä. Majoneesi on yksi
parhaista mitä olen koskaan tehnyt. Se ei ole paljon, koska
majoneesit ovat menneet hyvin usein ketuiksi. Kaiken kaikkiaan setti
toimii hemmetin hyvin. Ehkä inasen enemmän olisin kaivannut suolaa lohelle,
tai sitten en. Ihan siinä rajoilla.
Nyin pääruoan tulille. Hirvistroganffia, persijalla maustettua perunamuussia, paahdettuja suppilovahveroita, glaseerattuja palsternakkalastuja sekä hieman hunajalla makeutettuja suolakurkkuja. Homma rokkaa, rokkaa oikeasti aika kovin. Olen tyytyväinen, palsternakassa olen aistivinani hiukan liikaa suolaa. Ruoka toimii, mutta viini tökkii. Kuplii suussa, korkkivikainen? Nolottaa, vaikkei vika ole minun. Haen kaapista Chileläisen Carmeneren. Tämäkin kuplii. Nolottaa enemmän, dumata viini vialliseksi vaikkei se sitä ole. Suolakurkut pääsivät vetämään melkoisen sucker punchin taka vasemmalta. Onpahan enemmän juotavaa illaksi... Ei lasketa budjettiin, koska kyseessä on selkeä moka tuotantotiimin taustatyössä.
Nyin pääruoan tulille. Hirvistroganffia, persijalla maustettua perunamuussia, paahdettuja suppilovahveroita, glaseerattuja palsternakkalastuja sekä hieman hunajalla makeutettuja suolakurkkuja. Homma rokkaa, rokkaa oikeasti aika kovin. Olen tyytyväinen, palsternakassa olen aistivinani hiukan liikaa suolaa. Ruoka toimii, mutta viini tökkii. Kuplii suussa, korkkivikainen? Nolottaa, vaikkei vika ole minun. Haen kaapista Chileläisen Carmeneren. Tämäkin kuplii. Nolottaa enemmän, dumata viini vialliseksi vaikkei se sitä ole. Suolakurkut pääsivät vetämään melkoisen sucker punchin taka vasemmalta. Onpahan enemmän juotavaa illaksi... Ei lasketa budjettiin, koska kyseessä on selkeä moka tuotantotiimin taustatyössä.
Jälkiruoan vuoro. Nikki duunaa
vispipuuron, meikä kaivaa pakkaseen duunaamani philadelphiajäätelön.
Ilta sinetöidään vispipuuron värisellä suukolla. Pieni,
täyteläinen ja vetää syöjät hieman sanattomiksi. Hyvää on.
Loppuilta menee viinipullojen
tutkimisen parissa sekä keskustellen suomalaisesta popmusiikista, on
edelleen mahtava huomata kuinka laadukasta settiä tässä maassa
tuotetaan. Sekaan mahtuu tietysti muutama domppa, ei kupliva se
versio, vaan se louhilainen korttipeli.
Ostokset
250g Hirven palapaistia 7,25€
150g Saimaan lohta 5,30€
Rasia puolukoita 2€
1l suppilovahveroita 2€
Muutama peruna, palsternakka, pieni
nippu persiljaa 4€
2dl kuohukerma 1,29€
Philadelphia 1,99€
Luomusitruuna 0,4€
Benchmark Grand Burge Cabernet
Sauvignon 9,99€
yht. 34,22€
Sitruunamajoneesi
1rkl Dijon -sinappia
½ luomusitruunan mehu
½ luomusitruunan kuori
2 pientä valkosipulinkynttä
2-3 munan keltuaista
öljyä
suolaa, pippuria, sokeria (ripaus chiliä)
öljyä
suolaa, pippuria, sokeria (ripaus chiliä)
Veivaa sinappi, mehu, kuori,
valkosipulinkynnet sekä keltuaiset tasaiseksi massaksi. Sekoita
vatkaimella massaa ja lorota öljyä ohuena norona sekaan kunnes
massa muistuttaa majoneesia. Mausta suolalla, pippurilla ja
mahdollisesti sokerilla sekä chilillä.
Kaasulla käristetty Saimaan lohi
lohta
suolaa
sokeria
Poista fileestä ruodot. Sokeroi ja
suolaa lohifilee. Laita fileepala muutamaksi tunniksi jääkaappiin.
Poista nahka ja leikkaa annospaloiksi. Käristä pinta hieman
hiilelle. Tarjoa sitruunaviipaleen sekä majoneesin kera.
Persijalla maustettu perunamuusi
~5 van gogh perunaa
pieni nippu persiljaa
1dl kermaa
nokare voita
Kuori perunat, pilko kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Heitä kerma ja voi sekaan. Pyöräytä nopeasti vatkaimella kuohkeaksi. Tarkista suola. Sekoita pieneksi hakattu persilja sekaan. Anna vetäytyä kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua.
1dl kermaa
nokare voita
Kuori perunat, pilko kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Heitä kerma ja voi sekaan. Pyöräytä nopeasti vatkaimella kuohkeaksi. Tarkista suola. Sekoita pieneksi hakattu persilja sekaan. Anna vetäytyä kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua.
Hirvistroganoff
250g hirven palapaistia
1-2 salottisipulia
~2dl lihalientä ja ~2dl
vettä/punaviiniä
1rlk vehnäjauhoja
tomaattipyreettä
suolaa ja pippuria
1rlk vehnäjauhoja
tomaattipyreettä
suolaa ja pippuria
voita
Kuullota sipuli pannulla, siirrä hetkeksi sivuun. Paloittele paisti kohtuullisen pieniksi kuutioiksi. Pyöräytä palat jauhossa. Ota pata/kattila ja ruskista paistin palat. Lisää töräys tomaattipyreettä, heitä kuullotettu sipuli sekaan ja kaada lihaliemi sekä vesi/punaviini sekaan, niin että palat peittyvät nesteeseen. Anna porista miedolla lämmöllä kunnes liha on mureaa.
Kuullota sipuli pannulla, siirrä hetkeksi sivuun. Paloittele paisti kohtuullisen pieniksi kuutioiksi. Pyöräytä palat jauhossa. Ota pata/kattila ja ruskista paistin palat. Lisää töräys tomaattipyreettä, heitä kuullotettu sipuli sekaan ja kaada lihaliemi sekä vesi/punaviini sekaan, niin että palat peittyvät nesteeseen. Anna porista miedolla lämmöllä kunnes liha on mureaa.
Paahdetutut suppilovahverot
suppilovahveroita
suolaa, pippuria
suolaa, pippuria
Laita tuoreet suppilovahverot
uunipellille. Paahda 175 asteessa, kunnes suppikset ovat rapeita.
Mausta miedolla suolalla ja pippurilla.
Glaseeratut
palsternakkalastut
palsternakka
hunajaa
suolaa, pippuria
suolaa, pippuria
Lastuta palsternakka, paahda pienessä
määrässä öljyä. Kun nakat ovat saaneet värin ja ovat lähes
kypsiä, norota sekaan pieni määrä hunajaa. Pyöräytä, mausta
suolalla ja pippurilla. Redi.
Hunajaiset suolakurkut
suolakurkku
hunajaa
Vedä suolakurkku paloiksi, lorota päälle hunajaa. Sekoita tarkasta maku, lisää tarvittaessa hunajaa tai suolakurkkuja.
Vedä suolakurkku paloiksi, lorota päälle hunajaa. Sekoita tarkasta maku, lisää tarvittaessa hunajaa tai suolakurkkuja.
Vispipuuro
3dl vettä
½dl sokeria
½dl mannasuurimoita
ripaus suolaa
Kiehauta vesi ja marjat. Siivilöi. Kiehauta mehu uudelleen. Lisää sokeri, suola ja suurimot. Anna kiehua vajaa 10min, välillä sekoittaen. Jäähdytä. Vispaa kuohkeaksi.
½dl mannasuurimoita
ripaus suolaa
Kiehauta vesi ja marjat. Siivilöi. Kiehauta mehu uudelleen. Lisää sokeri, suola ja suurimot. Anna kiehua vajaa 10min, välillä sekoittaen. Jäähdytä. Vispaa kuohkeaksi.
Philadephia -jäätelö
1-2rkl Philadelphia -tuorejuustoa1dl vispikermaa
ripaus vaniliinisokeria
tl tomusokeria
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto sekä sokerit sekaan. Vatkaa kuohkeaksi. Tarkasta makeus. Jäädytä välillä sekoittaen, jotta rakenne pysyy kuohkeana. Rouhaise koristeeki pieni määrä tummaa suklaata.
Kyllä me lukijat annetaan anteeksi, jos hinta menee yli 30:n, kunhan vain saadaan lisää hyviä ohjeita, kuvia ja tekstejä ;-)
VastaaPoistaUpean näköisiä annoksia. Meillä olisi myös uusi ravintola etsinnässä. Olisi mukava päästä maistamaan esimerkiksi georgialaista ruokaa. Täytyykin tutkia, löytyisikö jotain täältä meidän suunnalta. Lohi on aina maittava annos.https://www.rioni.fi/tampere
VastaaPoista