torstai 23. elokuuta 2012

Vadelmasuklaa, en pysty mä päättää


”Täs Kimmo moi, ei illaks ois mitään pillujuttuja tiedossa?” Viikon tietää vierähtäneen loppupuolelle, kun alter egot kaivautuvat takaraivon sopukoista mielen stagelle. Samalla huomaa kaipaavansa kunnollista koti-iltaa, jonka kruunaa tietenkin hyvä ruoka ja sopiva määrä viiniä. Ravistan Kimmon takaisin mielen pimeyteen ja rupean haaveilemaan illan menusta. Pääruoka on jo päätetty ja pääraaka-aine haettu edellisenä päivänä kaupasta sulamaan kotiin. Ankanrinta on erittäin maittavaa ja kilohinnaltaan melko edullista. Juurekset ovat parhaimmillaan tähän aikaan vuodesta ja ovat vielä edullisia. Ankan kylkeen siis glaseeratut uunijuurekset. Kastike on vadelmaa. Viime uutena vuotena söin pärnulaisessa majatalossa ankanrintaa mansikkakastikkeella. Vaikkei ateria mikään superkulinaarinen makuelämys ollut, oli tuo makean kastikeen ja ankan yhdistelmä mielenkiintoisen makuinen. Tästä talven mittaan tuunasin vadelmakastikkeen, johon tulee myös loraus kirsikkalikööriä. Toimiva setti, jonka olen päättänyt toistaa ja samalla siirtää paremmin aivojen reseptiarkistoon. Lisäksi vadelmat löytyvät lähimetsästä ilmaiseksi. Samalla keikalla matkaan tarttuu yksi iso herkkutatti, josta valmistuu alkuruoka. Jälkeen tarjoillaan teeman mukaisesti ja jokaisen trenditietoisen kokin suosikkiartistille, Stigille, kunniaa tehden jotain suklaasta.

Kotona jämähdän koneelle, niin perinteistä. Keho huutaa liikuliikuliikuliikuliiku, mutta mitään ei tapahdu. Kauppaan on silti lähdettävä. Tälläkin kertaa mennään ilman sen suurempaa ostoslistaa. Ankkaan on tuhlattu jo reilu vitonen, joten kakskyt ja viis rahaa jää loppuostoksiin ja viiniin, joka tulee olemaan punainen ja Pinot Noir. Alkoon mennään taas hieman soitellen sotaan, kun aikaa ”ei ole vaan ollut” viinin kunnolliseen valintaan. Lupaan parantaa tapani. Matkalla tulee mieleen yksi viini, jota olen aikanani ankan kanssa miettinyt. Hinta en muista, mutta paikan päällä natsaa, chileläinen Llai Llai Pinot Noir, Bio Bion -laaksosta. Hintaa 10,49. Ruokatarpeet löytyvät yllättävän kivuttomasti ja loppulasku ankkoineen jää jokusen euron alle kolmen kympin.

Alkossa esiin pyrkii vielä nenä-äänellä puhuva ärsyttävä mukaviiniekspertti, Carl-Johan, mutta kotimatkalla alkaa mieli jo rentoutua mukavasti. Samalla tulee mietittyä onko blogin hengen vastaista avata viinikaapista yksi kuohuva ruoantekojuomaksi. Ristiriitaiset ajatukset virtaavat pään lävitse, mutta kehon flow on perjantain kunniaksi huikkaa ja ryyppyä, joten päätän ainakin tämän kerran sallia itselleni lasillisen tai kaksi halpaa chileläistä rose -skumppaa. Kotona Rubik levylautaselle, tämän tekstin pariin hetkeksi ja sitten alkupalan kimppuun. Sovimme, että tattitortellonit työstetään syötäväksi abaut heti, koska perheemme molemmilla osapuolilla on järjetön nälkä. Muutama rivi aikaiseksi ja menen tekemään pastataikinaa, joka on jo valmiina. Päätän putsata ja paloitella herkkutatin, joka on jo putsattu ja paloiteltu. Ilmeisesti jollakin on vielä kovempi nälkä, kuin minulla. Rubik vaihtuu pian Röyhkään ja Mattilaan, niin hieno ja kaunis levy kuin Solar onkin, on se nyt hieman liian pirteää.

Tattitortellonit valmistuvat, katoavat kohti ääntä ja maistuvat taivaalliselle. Herkkutatti on vain jotain jumalaista. Makuelämystä auttaa tietystä ääretön nälkä, jonka saa puskettua taka-alalle yhdellä isohkolla tortellonilla. Ruoka on vähän mitäänsanomattoman näköistä, mutta onneksi maku on kohdillaan. Ankka, kastike ja juurekset valmistuvat rauhallisella tatsilla. Röyhkä&Mattila vaihtuu torvijatsiin ja olo on yhä enenevissä määrin kotoisampi. Olo on niin rento, että ankka on lähellä unohtua pannulle. Ruokaa kasatessa lautaselle tulee taas todettua sinisten Iittala 24h lautasten heikkouksista toinen. Tumman sinisellä lautasella ruoka on todella hankala saada näyttämään miltään. Kastike näyttää mustalta, kuten myös ankan nahkapuoli, joka onneksi ei näy kenellekään. Toinen heikkous on sitten pinnoite, mutta ei siitä tässä enempää. Maut natsaavat kohdalleen, vattuja on hieman liikaa. Vaimo tosin toteaa niitä olevan juuri sopivasti. Nautin eniten juureksista. Uuden sadon tuoreus vaikuttaa makuun ihan järjettömän paljon. Ankka on ehkä asteen yli, mutta ei häiritsevä. Viinistä maistaa saman tien rypäleen ominaispiirteet. Paljaaltaan melko hapokkaan oloinen, mutta saadessaan ystäväkseen hieman ankkaa tai juureksia muuttuu mukavan pehmeäksi ja täyteläiseksi. Viinistä huokuu tuoreet marjat, joten kombottaa mukavasti setin kanssa. Paranee lasissa ollessaan, vaikka sai olla dekassa ~1½ tuntia.

Mutakakut menevät ruokailun lomassa uuniin. Pääruoan nauttiminen kestää kuitenkin sen veran pitkään, joten kakut eivät jää keskeltä mutaisen löysiksi. Pehmeän mehmeä ja maukas silti. Kakut on tuhottu vartin yli yksitoista. Olo on rauhallisen seesteinen. Kikkelitorvijatsi on tauonnut, illan viimeiseksi biisiksi pyöräytän Stigin kesän uutuuslevyltä ysiraidan. Klassikko uudelleen syntyneenä. En jaksa tuupata bloggausta vielä eetteriin, vaan nukahdan mieluummin rauhassa sohvalle. Blogin päivityksessä menee viikko, vielä ilmeisesti on kesä ja kärpäset, sen verran nuorella miehellä on kiireitä joka suuntaan.


Ostokset


Ankan rintafilee 5,30€
Valio kuohukerma 2,49€
Selleri 0,86€
Punajuuri 0,49€
Kesäporkkana 0,99€
Salottisipuli 0,22€
Peruna Siikli 0,65€
Palsternakka 0,81€
Luomu kananmunat 2,65€
Llai Llai Pinot Noir 10,49€
yht. 26,5€

Herkkutattitortellonit


Pastataikina

100g durumvehnäjauhoja
1 huoneenlämpöinen kananmuna
maustemitta suolaa

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi ja vaivaa käsin hetki kunnes taikina muodostaa tiiviin massan. Kiedo taikina kelmuun ja aseta jääkaappiin lepäämään n. puoleksi tunniksi.

Täyte

n. 2dl herkkutatteja
1 pieni sipuli hakattuna
suolaa ja pippuria
timjamia

Paista sienet ja sipuli oliiviöljyssä ja mausta makusi mukaan.
Veivaa taikina pastakoneella halutun paksuisiksi levyiksi.
Leikkaa levyistä sopivan kokoisia ruutuja (n. 10-15cm suuntaansa)
Täytä tortellonit, taputtele reunoille vähän vettä ja sulje tiukasti niin ettei taskuun jää ilmaa.
Painele reunat lopuksi haarukalla. Keitä suolavedessä abaut kuusi minuuttia.

Kastike

n.50g voita
1dl kermaa
1dl parmesaania raastettuna
loraus konjakkia
suolaa ja pippuria

Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kerma ja parmesaani. Sekoita hyvin ja keitä muutama minuutti.
Lisää keitetyt tortellonit, kaada päälle konjakki ja anna kiehahtaa. Mausta ja tarjoile.

Paistettu ankanrinta


1kpl ankan rintafilee
suolaa ja pippuria

Tsekkaa nahkapuolelta pois mahdolliset höyhenjäämät. Viillä terävällä veitsellä nahkaan ristikkokuvio. Nakkaa filee kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista, kunnes rasva on sulanut pois, lusikoi rasvaa pois sitä mukaa kun sitä sulaa. Kun rasva on sulanut pois, ota nopeasti väri myös toiselle puolelle. Kypsennä uunissa 170 asteessa n. 8min, kunnes fileen sisälämpö on 52-54 astetta. Kääräise folioon ja anna vetäytyä reilu 10min.

Metsävadelmakastike


Pala juuriselleriä
1 porkkana
2 pienä salottisipulia
muutama valkosipulin kynsi
1rkl fariinisokeria
1½ dl punaviiniä
3dl lihalientä
~1dl kirsikkalikööriä
reiluhkosti Timjamia
suolaa, pippuria voita
~2dl tuoreita metsävadelmia

Pilko vihannekset noin paloiksi ja kuullota voissa. Lisä sokeri, punaviini, kirsikkalikööri. Kiehauta hetken, jotta sokeri sulaa. Lisää mausteet ja lihaliemi. Anna kiehua hiljalleen kasaan, niin että jäljelle jää ~½ nesteestä. Siivilöi, lisää vadelmat ja tarjoile lämpimänä.

Glaseeratut uunijuurekset

2 perunaa
2 pientä porkkanaa
1 palsternakka
1 punajuuri
Voita paistamiseen
n. 1rkl hunajaa
suolaa, pippuria ja timjamia

Pese ja kuori juurekset. Leikkaa juurekset pitkittäin ohuiksi paloiksi. Pidä punajuuret erillisessä astiassa etteivät ne värjää kaikkea punaiseksi. Esikeitä punajuuria hetki kiehuvassa vedessä.
Kuumenna laakeapohjaisessa kattilassa voita. Kaada Juurekset kattilaan ja kuullota niitä hetki. LIsää hunaja ja mausteet ja jatka kuullottamista hetki.
Kaada juurekset uunivuokaan ja kypsennä loppuun uunissa 200 asteessa n. puoli tuntia. Voit halutessasi pitää punajuuret erillään koko kypsennyksen ajan, jotteivät ne värjää muita juureksia punaiseksi.

Mutakakku (4 pientä annosvuokaa)

2 kananmunaa
1dl sokeria
100g tummaa suklaata
100g voita
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota annosvuoat. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja vuoraa vuokien pohjat niillä.
Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä ja jätä jäähtymään. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita hieman jäähtynyt suklaaseos varovasti munasokerivaahtoon. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöit taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 10min. Anna kakun hetki jäähtyä ennen tarjoilua.

1 kommentti:

  1. Sun jutut on niin huippuja :D Ja vielä sisältökin on asiaa kuvista puhumattakaan. Keep up the good work! :) Terkut Oulusta.

    VastaaPoista