Perjantai duunissa, Heinäkuu. Ihan
hiton hiljaista. Tulee kelailtua asioita ja on vähän ”can do”
-fiiliskin. Ajatus on muhinut jo useamman vuoden mielen perukoilla.
Olisi mukava pitää blogia, blogia kokkailusta ja ruoasta
nauttimisesta. Nykäisen digipainokoneen laulamaan lyhyen
sarjan ja päätän toteuttaa sen tänään. Budjetti kolme kymppiä,
jolla pitää toteuttaa asiallinen ja nautittava safka kahdelle ja
hommattava pullo viininä.
Tekee mieli siikaa, siikaa sen olla
pitää. Haen hallista, Saimaasta pyydettyä. Päätös. Duunista pois neljältä ja suoraan kalahallille. ”Olihan sitä aamulla, paljon
oli verkoissa.” Eipä ole enää, muutama ihan hyvän näköinen
virolahtelainen kasvatettu yksilö on jäljellä.
Mökkipaikkarakkaudesta (naapurikuntii) Virolahteen päätän ottaa
puolen kilon yksilön. ”Kymmenen neljäkymmentä”. Ei paha,
ajattelen. Virhe.
Tarkkaa suunnitelmaa ei ole, mielessä
on vain paahdettua siikaa ja jotain. Siika ceviche käväisi myös
mielessä. Heinäkuun olen karpannut. Vihaan koko sanaa ja ilmiötä,
mutta paino tippuu hyvin, vaikkei jaksa urheilla. Paahdettua siikaa,
vihersalaattia ja jotain. On ainakin kesäistä. Nappaan salaattiin
lohdutukseksi kypsytettyä Caprinoa hallin juustotiskiltä. Sata
grammaa kuluttaa budjettia 2,6 euron verran. Ei paha, ajattelen.
Jotain vielä, ceviche kummittelee vielä
takaraivossa. Katkaravuista, joo. Budjettia jäljellä 17 euroa ja
viini valitsematta. Olen päässyt himaan. Selailen Viinistä viiniin
-kirjaa. Valkoista totta kai, se on selkeä. Muutama ranskalainen
herättää kiinnostuksen, mutta Luxemburgin lyhyt ja ytimekäs
tarjonta tekee valinnan helpoksi. Itselleni tuntematon Thill's Pinot
Blanc on valintani, 10,49€ kirjan mukaan Alkossa. In real life
11,99€.
Kauppaan. Budjettia jäljellä viisi
euroa. Aika vähän, ”mutta onneksi katkaravut ja veget ovat lähes
ilmaisia” -ajattelen. Ei ne ole, kun kerrankin tulee katseltua
hintalappuja. Katkaravut yllättävät, muistelin halvimpien olevan
alle euron pussi, kun todellisuus on lähes kolme euroa. Kolme
miniluumutomaattia, päärynä ja yksi lime. Tekisi mieli ottaa kahta
eri salaattia, mutta budjetti ei taivu. Halvin kotimainen
ruukkujääsalaatti tarttuu matkaan. Silti menee yli vitosen,
kolmellakymmenellä sentillä.
Ostokset:
1 Kokonainen siika, n. 500 g, 10,40€
100g Caprinoa, 2,60€
Thill's Pinot Blanc, 11,99€
Päärynä, 0,69€
Lime, 0,35€
Irtotomaatit, 0,4€
Jääsalaattiruukku, 0,99€
Katkaravut 250-350kpl, 2,89€
Yht. 30,31€
Paahdettua siikaa, katkarapu ceviche ja vihersalaatti Caprino -juustolla ja päärynällä
Paahdettu siika
Fileoi siika (jätä nahka&suomut), poista ruodot fileestä. Suolaa ja pippuroi lihapuolelta. Tee veitsellä nahkaan pieniä viiltoja. Kuumenna pannu ja ripottele pannulle hienoa suolaa. Paahda nahkapuolta pannulla rapeaksi, kunnes nestettä alkaa nousta fileen pintaan. Käännä ja jatka paahtamista, kunnes filee on kypsä.Katkarapu ceviche
Yhden limen mehu ja ¾ kuoresta.
Kaksi miniluumutomaattia
(Tuoretta) chiliä
(Kesä)sipulia
(Tuoretta) korianteria
Suolaa, pippuria myllystä
Sulata jäiset katkaravunpyrstöt
huuhtomalla ne nopeasti kylmässä vedessä. Hienonna chili, sipuli
ja korianteri. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Raasta (pestyn)
limen kuoresta ¾, halkaise lime ja purista mehu. Rouhaise mukaan
pippuria ja lisää hiukkasen suolaa. Kevyt sekoitus ja anna tekeytyä
jääkaapissa 15min.
Vihersalaatti Caprino -juustolla ja päärynällä
Jäävuorisalaattia
Kypsytettyä Caprinoa
Päärynä
Päärynä
Kesäsipulin vartta
Oliiviöljyä
Revi salaatti, siivuta juusto, pilko sipuli, kuori ja
pilko päärynä. Do the math.
Hieman hätäinen lähtö, mutta ei anneta sen haitata. Ruoka oli hyvää, varsinkin ceviche. Kasvatetun siian valitettavasti huomaa koostumuksesta ja mausta. Lisäksi tuli ihan inasen ylisuolattua fileet. Toisekseen kun rahaa on käytössä rajallinen määrä, olisi pienempikin määrä kalaa riittänyt. Ensi kerralla pitää olla tarkempi eurojen kera. Nyt samaan hintaan tuli fileroippeet, joista toki keitetään pieni liemi talteen.
VastaaPoistaViini oli ruokaan kohtuullisen osunut, täysin ei kestänyt cevichessä ollutta chiliä. Siian ja salaatin kanssa oikein passeli, mutta parempiakin olen juonut. Varsinkin kun omat makumieltymykset ovat kuivissa, tätä voisi luonnehtia ehkä lähes kuivaksi. Hyvin kuitenkin upposi ruoan päätteeksi loppupullollinen.