perjantai 13. heinäkuuta 2012

Siikapanikointia cevihce


Perjantai duunissa, Heinäkuu. Ihan hiton hiljaista. Tulee kelailtua asioita ja on vähän ”can do” -fiiliskin. Ajatus on muhinut jo useamman vuoden mielen perukoilla. Olisi mukava pitää blogia, blogia kokkailusta ja ruoasta nauttimisesta. Nykäisen digipainokoneen laulamaan lyhyen sarjan ja päätän toteuttaa sen tänään. Budjetti kolme kymppiä, jolla pitää toteuttaa asiallinen ja nautittava safka kahdelle ja hommattava pullo viininä.

Tekee mieli siikaa, siikaa sen olla pitää. Haen hallista, Saimaasta pyydettyä. Päätös. Duunista pois neljältä ja suoraan kalahallille. ”Olihan sitä aamulla, paljon oli verkoissa.” Eipä ole enää, muutama ihan hyvän näköinen virolahtelainen kasvatettu yksilö on jäljellä. Mökkipaikkarakkaudesta (naapurikuntii) Virolahteen päätän ottaa puolen kilon yksilön. ”Kymmenen neljäkymmentä”. Ei paha, ajattelen. Virhe.

Tarkkaa suunnitelmaa ei ole, mielessä on vain paahdettua siikaa ja jotain. Siika ceviche käväisi myös mielessä. Heinäkuun olen karpannut. Vihaan koko sanaa ja ilmiötä, mutta paino tippuu hyvin, vaikkei jaksa urheilla. Paahdettua siikaa, vihersalaattia ja jotain. On ainakin kesäistä. Nappaan salaattiin lohdutukseksi kypsytettyä Caprinoa hallin juustotiskiltä. Sata grammaa kuluttaa budjettia 2,6 euron verran. Ei paha, ajattelen.

Jotain vielä, ceviche kummittelee vielä takaraivossa. Katkaravuista, joo. Budjettia jäljellä 17 euroa ja viini valitsematta. Olen päässyt himaan. Selailen Viinistä viiniin -kirjaa. Valkoista totta kai, se on selkeä. Muutama ranskalainen herättää kiinnostuksen, mutta Luxemburgin lyhyt ja ytimekäs tarjonta tekee valinnan helpoksi. Itselleni tuntematon Thill's Pinot Blanc on valintani, 10,49€ kirjan mukaan Alkossa. In real life 11,99€.

Kauppaan. Budjettia jäljellä viisi euroa. Aika vähän, ”mutta onneksi katkaravut ja veget ovat lähes ilmaisia” -ajattelen. Ei ne ole, kun kerrankin tulee katseltua hintalappuja. Katkaravut yllättävät, muistelin halvimpien olevan alle euron pussi, kun todellisuus on lähes kolme euroa. Kolme miniluumutomaattia, päärynä ja yksi lime. Tekisi mieli ottaa kahta eri salaattia, mutta budjetti ei taivu. Halvin kotimainen ruukkujääsalaatti tarttuu matkaan. Silti menee yli vitosen, kolmellakymmenellä sentillä.

Ostokset:

1 Kokonainen siika, n. 500 g, 10,40€
100g Caprinoa, 2,60€
Thill's Pinot Blanc, 11,99€
Päärynä, 0,69€
Lime, 0,35€
Irtotomaatit, 0,4€
Jääsalaattiruukku, 0,99€
Katkaravut 250-350kpl, 2,89€

Yht. 30,31€


Paahdettua siikaa, katkarapu ceviche ja vihersalaatti Caprino -juustolla ja päärynälläPaahdettu siika

Fileoi siika (jätä nahka&suomut), poista ruodot fileestä. Suolaa ja pippuroi lihapuolelta. Tee veitsellä nahkaan pieniä viiltoja. Kuumenna pannu ja ripottele pannulle hienoa suolaa. Paahda nahkapuolta pannulla rapeaksi, kunnes nestettä alkaa nousta fileen pintaan. Käännä ja jatka paahtamista, kunnes filee on kypsä.


Katkarapu ceviche

Kuorittuja katkarapuja, 1 pss.
Yhden limen mehu ja ¾ kuoresta.
Kaksi miniluumutomaattia
(Tuoretta) chiliä
(Kesä)sipulia
(Tuoretta) korianteria
Suolaa, pippuria myllystä

Sulata jäiset katkaravunpyrstöt huuhtomalla ne nopeasti kylmässä vedessä. Hienonna chili, sipuli ja korianteri. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Raasta (pestyn) limen kuoresta ¾, halkaise lime ja purista mehu. Rouhaise mukaan pippuria ja lisää hiukkasen suolaa. Kevyt sekoitus ja anna tekeytyä jääkaapissa 15min.

Vihersalaatti Caprino -juustolla ja päärynällä

Jäävuorisalaattia
Kypsytettyä Caprinoa
Päärynä
Kesäsipulin vartta
Oliiviöljyä

Revi salaatti, siivuta juusto, pilko sipuli, kuori ja pilko päärynä. Do the math.

1 kommentti:

  1. Hieman hätäinen lähtö, mutta ei anneta sen haitata. Ruoka oli hyvää, varsinkin ceviche. Kasvatetun siian valitettavasti huomaa koostumuksesta ja mausta. Lisäksi tuli ihan inasen ylisuolattua fileet. Toisekseen kun rahaa on käytössä rajallinen määrä, olisi pienempikin määrä kalaa riittänyt. Ensi kerralla pitää olla tarkempi eurojen kera. Nyt samaan hintaan tuli fileroippeet, joista toki keitetään pieni liemi talteen.

    Viini oli ruokaan kohtuullisen osunut, täysin ei kestänyt cevichessä ollutta chiliä. Siian ja salaatin kanssa oikein passeli, mutta parempiakin olen juonut. Varsinkin kun omat makumieltymykset ovat kuivissa, tätä voisi luonnehtia ehkä lähes kuivaksi. Hyvin kuitenkin upposi ruoan päätteeksi loppupullollinen.

    VastaaPoista