keskiviikko 1. elokuuta 2012

Mustajuuri, maksa ja mahalasku mojitolla


Tiistai. Panta puristaa vieläkin hieman rintaa viikonlopun jäljiltä, joten rallit Kööpenhaminassa ovat selkeästi olleet onnistuneet. Tästä syystä blogiakaan ei tullut päivitettyä viikonlopun aikana. Rohkeimmissa visioissa tosin olin tekemässä heti sunnuntaina kunnon gourmet krapulamätöt kolmella kympillä. Juu, ei kohdanneet visiot arkielämää. Sunnuntai taittui maanantaiksi ja maanantai tiistaiksi. Mitään finediningia ei tee vieläkään mieli, mutta jotain rustiikkista ja semijämäkkää voisi olla tarjolla. Karitsat, ankat ja muut eläimet laukkaavat silmieni siniharmailla taivailla. Viini arveluttaa, tai paremminkin viinin ajattelu aiheuttaa korvennuksen rinnassa. Kaivan närästyslääkkeen automaattisesti taskustani ja nappaan suuhun. Mieli tekisi tarjoilla ateria kivennäisveden kanssa, mutta itsekuri ei anna periksi. Parempi pitää säännöt suhteellisen tiukkana näin alkuvaiheessa. Sitä paitsi loppupullon voi aina upottaa johonkin ruokaan seuraavina päivinä. Pakastimessa on itse asiassa yksi luomukana, joka pitäisi käyttää pois. Loppuviikolle linjataan siis kukkoa viinissä, kokovään. Näin ollen pitää katsella punaista Alkosta.

Kotoa tulee informaatiota muutaman litran keltavahverosaaliista. Blogin ensimmäiset ilmaisherkut! Maksa piippailee edelleen viikonlopun jäljiltä, joten jos tarjoilisi maksaa kanttarellihöystöllä. Mieli huutaa ”joo!” ja lisää perään ”pakko saada maalaisranskalaisia”. Nikki onkin jonkun aikaa toivonut saavansa maksaa, siis muutakin kuin meidän perheen laskut. Maksa on oikeasti todella hyvää, oikein valmistettuna. Faija on tämänkin taidon salat opettanut ja kohtuullisesti oppi on mennyt perille. Referenssinä voin pitää juurikin rakasta vaimoani, joka ennen ensimmäistä maksaillalistaan kanssani suhtautui maksaan ruokana hyvinkin varautuneesti, mutta nykyään säännöllisesti kaipaa naudan maksaa ruokapöytäämme. Hieno raaka-aine ja on hintalaatusuhteeltaan täysin tämän blogin kaveri.

Duunipäivä kuluu hiljalleen pois ja suuntaan taas vaihteeksi kauppahalliin. Salaa toivon löytäväni karitsan maksaa, vaikka tiedänkin sen olevan tilauskamaa. Sitä ei ole, mutta hyvän näköinen naudan maksa löytyy tiskistä. Kolme sataa grammaa maksaa 2,7 euroa. Pääraaka-aine hankittu, jäljellä melkein kaikki mun rahat, hienoa! Voisi tehdä jälkiruoan samalla. Muutamia eri juttuja olen varannut jo mieleni sopukoihin tätä blogia varten. Yksi niistä on mojito-sorbet. Koskaan en ole testannut tai reseptiä nähnyt, mutta kuulostaa sen verran mainiolta, että pakko sen on olla hyvää.

Kaupassa nappaan paketin persiljaa ja minttua koriin ja muutaman limen mukaan. Neljä rosamundaa maalaisranskalaisia varten, samoin litran purkki öljyä. Lisukkeeksi vielä irtomyynnistä kotimaisia vihreitä papuja, kun sattuu saamaan. Lyhyellä matematiikalla rahaa on jäljellä vielä yli parikymppiä. Houkutus ostaa joku hieman kalliimpi viini iskee hetkeksi, mutta häviää samoin tein. Turha kaataa parin kympin punkkua loppuviikosta pataruokaan, koska edelleenkään ei ole fiilistä nauttia koko pullollista punkkua.

Mieleen hiipii ensimmäinen kolmen ruokalajin setti. Palaan vihannesosastolle ja katselen mitä voisi löytyä alkuruoaksi. Punajuurista voisi duunata jotain, mutta eivät näytä kovin freeseille. Sen sijaan mustajuuret näyttävät erinomaisilta, joten nappaan niitä paketin mukaan ja päätän väsätä perinteisen mustajuurikeiton. Purkki kermaa ja ainekset ovat periaatteessa siinä. Lasku on hitusen päälle 12 euroa, joten Alkoon jää silti karkkirahaa yli viisitoista euroa.

Mustajuurikeittoon voisi upottaa hieman kuohuvaa ja matkalla arvailen piccolopullojen hintoja. Paikan päällä hintalappu kertoo sentin alle kolme euroa, joten piccolo Henkelliä lähtee ryydittämään keittoa. Suunnittelu on tapahtunut taas päivän aikana, enkä viinejä ole kerennyt miettiä juurikaan. Näissä olen vielä selvästi heikommalla tatsilla, kuin ruoan suhteen, jonka kanssa kaupassa keksii kohtuullisen helposti jippoja. En haluaisi ottaa mitään tuttua, mutta vihaan myöskin ostaa täysin sokkopulloja. Muistelen viime kertaista Viinistä Viiniin -kirjan selailua, silloin tuli ohimennen mietittyä, että joku tartarpihville sopiva viini voisi olla myös maksalle sopivaa kamaa. Tai mietintä meni toisinpäin, mutta enivei. Mieleen jäi joku ranskalainen punkku, taisin jopa merkata sen kirjaan ylös. Nyt en muista sen nimeä millään, turhaudun. Varsinkin punaviineissä olen Etelä-Amerikan ystävä, argentiinalaisista ja chileläisistä punkuista löytyy iso osa omista suosikkiviineistäni. Siirrynkin näiden maiden kohdalle harhailemaan. Myyjä tulee kyselemään, tarvitsenko apua. Tuskastun lisää. Argentiina, Malbec, Don David. Kiitos, en tarvitse apua, näkemiin. Mukaan tarttuu yksi pitkäripaisen suosikeistani. On alle kahdellatoista eurolla oikein mainio ostos. Ei ehkä blogin hengen mukainen, kun tarkoitus olisi testailla itselle vähän tuntemattomampia vaihtoehtoja, mutta näin tällä kertaa.


Kotiin ja ensimmäisenä sorbetin kimppuun. Yksinkertaista valmistaa, toivottavasti setti kerkeää jäätymään iltaan mennessä. Seuraavaksi mustajuurikeiton ainesten kimppuun, palasiksi ja kattilaan porisemaan. Keiton valmistuessa voi renssata maksan, sienet ja muut härpäkkeet. Kalvon lihakaupan setä onkin valmiiksi poistanut maksan päältä, erittäin asiallista toimintaa. Mustajuuret pehmenevät pikku hiljaa ja keitosta tulee erinomainen. Annos on lämpimän päivän alkuruoaksi hieman tuhti, joten satsista olisi saanut 3-4 hengelle pienen alkupalan. Aterioinnin jälkeen pieni hengähdystauko ja pääruoan kimppuun. Ajoitus pitäisi saada kohdalleen, perunat esikeitetty valmiiksi, mutta ne pitäisi vielä uppo paistaa kahdesti ennen tarjoilua. Keittiössä tulee kuuma, hiki valuu ja reikäkauhaa ei löydy. Onneksi kaikki perunat ovat mahtuneet kerralla kattilaan, joten patenttiratkaisuna kaadan yli sata asteisen öljyn siivilän lävitse toiseen kattilaan ilman henkilövahinkoja. Maksa osuu nappiin, perunat olisivat voineet olla ehkä ½ minuuttia pidempään –  ovat rapeita, mutta täydellinen kullankeltaisuus jää uupumaan. Viini natsaa maksan kanssa ja syödessä muistan tarjoilleeni maksan ja Don Davidin Malbecin kombinaation joillekin vieraillemme aikaisemmin. Viini on todella täyteläinen ja sopii maksan kanssa erinomaisesti. Ateria on sitä, mitä mieli kaipasi – runsasta, kursailematonta ja rehellistä. Ei vippaskonsteja, vain hyviä makuja. Vatsa täyttyy Reginan Puutarhatrilogian soidessa. Viinin maistelu jää puoleentoista lasiin. Ei johdu viinistä, tätä on joskus mennyt saman illan aikana useampikin pullo, vaan sisuskaluja edelleen horjuttavasta edellisestä viikonlopusta.




















Aterian jälkeen pakastimella vierailu kertoo jälkiruoan tarjoilun tapahtuvan lähempänä puolta yötä. Se ei sinällään haittaa, mutta odotusarvo oli paria tuntia aikaisemmassa. Onneksi ei ole kukaan odottamassa. Kello 00:53 luovutan, sorbetti ei ole vieläkään valmista. Jälkiruoka jää huomiseen.

Keskiviikko. Duunista himaan ja pakastimelle. Setti on edelleen kohtuullisen löysää ja taidan nyt tietää syynkin. Alunperin kiehautin desin rommia ja 3dl vettä. Maistoin seoksen ja päätin lisätä vielä puolikkaan desin Angosturaa. Ilmeisesti kaikki tässä vaiheessa lisätty alkoholi ei kiehunut liemestä pois. Maku on sitä mitä voi odottaakin, tosin hieman liian makea. Menee ehdottomasti uusintakokeiluun hieman pienemmällä sokerimäärällä. Fiilis on "aikuisten" Rio-cola hieman sulaneena, mikä herättää mukavia nostalgiafiboja. Väri on hauskan ruskea ruokosokerilla ja tummalla rommilla, mutta ei ehkä kovin mojitomainen. Hakatun mintun siivilöimistä voisi harkita seuraavalla testikerralla.

Ostokset:


Naudan maksaa 300g 2,70€
Vihrerminttu, rkk 1,80€
Persilja, rkk 1,35€
Rosamunda peruna, 4kpl 0,81€
Lime, 2kpl 0,64€
Mustajuuri, 500g 2,99€
Papu vihreä, n.100g 1.01€
Kuohukerma, 2dl 1,25€
Rypsiöljy, 900ml 2,29€
Don David Malbec Reserva 11,99€
Henkell Trocken, piccolo 2,99€
yht. 29,82€

Reseptit:


Mustajuurikeitto

500g mustajuurta
2dl kuohukermaa
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
Valkopippuria, muskottia, suolaa
Piccolopullo kuohuviiniä
kasvislientä/fondia

Pese ja kuori mustajuuret, laita kuorittuna suoraan vesiastiaan jossa on sitruunan mehua tai pieni määrä etikkaa (tämä estää mustajuuren mustumisen). Pilko salotit ja mustajuuret. Kuullota kattilassa öljyssä. Kaada nestettä (kasvisliemi/vesi), kunnes setit peittyvät vedellä. Lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen ja lisää välillä noin puolet kuohuviinistä keittoon. Keitä kunnes mustajuuret ovat pehmenneet. Vatkaa 1/3 kermasta löysäksi vaahdoksi ja purista sekaan valkosipuli. Vedä sauvalla tasaiseksi, lisää kermasta 2/3, tarkista mausteet ja pyöräytä vielä kerran sekaisin. Annostele astioihin, lorauta loppu kuohuviini keittojen päälle ja sekoita lusikalla varovasti kuohuviini keiton sekaan. Töräytä valkosipulikermaan keiton nokkaan ja tarjoile hyvillä mielin.

Paistettu maksa


300g maksaa
Suolaa, pippuria myllystä
Voita paistamiseen.

Renssaa maksa aka. poista pinnalla oleva kalvo varovasti rikkomatta maksan rakennetta. Vedä ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä (valurauta)pannu, iske voi tulille. Kun tirinä loppuu, nakkaa viipaleet pannulle. Varo polttamasta, ei kannata vetää pannua överikuumaksi. Paista hetki molemmilta puolin, niin että maksa jää keskeltä hieman roseeksi. Suolaa ja pippuroi kääntäessä sekä lopuksi.

Maalaisranskalaiset


4 rosamunda perunaa
900ml rypsiöljyä
Suolaa

Kuori perunat ja vedä ~1cm x 1cm tikuiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja esikeitä perunoita noin 1min. Nostele pois talouspaperin päälle. Kuumennä öljy kattilassa 150 asteiseksi. Nakkaa perunat varovasti kattilaan ja anna porista 4-5 minuuttia. Varo etteivät pala pohjaan kiinni (sekoita varovasti). Nostele reikäkauhalla talouspaperin päälle. Lämmitä  öljy 190 asteiseksi, nakkaa perunat vielä varovaisemmin kattilaan ja porisuta ~3min kunnes ranskalaiset ovat rapeita ja kauniin kullan keltaisia. Nostele talouspaperille, suolaa ja tarjoile ASAP. Koko prosessin aikana älä hötkyile, pari sataa asteinen öljy on aika vitin kuumaa.

Kanttarellihöystö


½litraa keltavahveroita
2 punaista kesäsipulia
nippu persiljaa
suolaa, pippuria myllystä
voita paistamiseen

Renssaa sienet. Pilko sipulit ja jätä varret koristeeksi. Hakkaa persilja pieneksi. Lämmitä pannu, heitä voi kehiin ja tirinän loputtua sipulit ja sienet kehiin. Paistele miedolla lämmöllä, kunnes sienet ovat päästäneet suurimman osan nesteistä ulos. Heitä persilja kehiin, paista hetki. Lisää suola ja pippuri. Tarjoa esimerkiksi paistetun maksan ja maalaisranskalaisten kera.

Vihreät pavut


100g papuja
suolaa, pippuria
voita

Perkaa pavut, eli poista papujen kannat. Kiehauta pieni määrä vettä kattilassa, lisää hiukkasen suolaa ja nykäise pavut sekaan. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes pavut ovat pehmenneet.
Kaada vesi pois. Laita kattilaan pieni nokare voita, hiukkasen pippuria ja suolaa tarvittaessa.

Mojito-sorbet


3dl ruokosokeria
1½ dl rommia
3dl vettä
2 limen kuori+mehu
ruukku minttua

Kiehauta vesi, rommi sekä sokeri. Anna jäähtyä n. 10 minuuttia. Tällä välin hakkaa mintusta ~puolet silpuksi (säästä muutama oksa koristeeksi ja laita loput parvekkeelle kasvamaan), raasta limen kuori ja purista mehut. Lisää juuri valmistamasi ainekset nesteeseen. Jäähdytä vielä hetki ennen pakkaseen laittamista. Pakasta laakeassa astiassa, välillä sekoittaen. Tarjoile, kun sorbetti on tarpeeksi jähmeää.

2 kommenttia:

  1. Pitipäs tässä perjantain kunniaksi ja blogin inspiroimana käydä kauppahallista naudan maksaa ja Alkosta toi Don David. Aivan loistavaa settiä! Jatka samaa rataa. ;)

    VastaaPoista
  2. heh! tää on hyvä postaus. kivoja kuviakin pari :) nice
    sulla on blogis hyvä idea. jatka samaan malliin!

    VastaaPoista